Ross Ulbricht in Silk Road

Danes Vam bomo predstavili zgodbo o Rossu Ulbrichtu, ustanovitelju slavne spletne strani Silk Road (slovensko: Svilna Cesta). Spletno mesto je ime dobilo po slavni trgovski poti med Vzhodom in Zahodom. Odprto je bilo februarja leta 2011, edino možno plačilo za vse izdelke pa je bil Bitcoin. To je ena izmed prvih uporab BTC kot plačilno sredstvo.

Image result for silk road front page
Tako je izgledalo spletno mesto Silk Road.

Silk Road je bila prava tržnica za vse vrste izdelkov, najbolj znana pa je ravno zaradi odprtega trga mamil. Tam ste lahko kupili tudi orožje, knjige, učbenike, oblačila itd. Seveda je bila stran dostopna le s TORom, s katerim lahko dostopate do globokega spleta (dark web).

Ameriškim oblastem in FBI-ju to ni bilo všeč in kmalu so odprli primer in začeli raziskavo o vpletenih pri ustanovitvi Silk Roada. Stran je vodila oseba pod psevdonimom Dread Pirate Roberts (slovensko: 
Strašljivi Pirat Roberts), ki je bila zelo aktivna na forumih, kjer je zagovarjala svobodo posameznika in se redno spuščala v filozofske debate.

Image result for dread pirate roberts message
Eno izmed sporočil Dread Pirate Roberts-a.

2. oktobra leta 2013 je FBI aretiral Rossa Ulbrichta, takrat 29 let starega fizika. Sledil je medijsko pompozen sodni proces, 29. maja 2015 pa je sodišče Rossa obsodilo na 2 kratno doživljensko kazen in še 40 let. Obtožen je bil pranja denarja, vdiranja v računalniške sisteme in prekupčevanja mamil. Njegova družina se bori za zmanjšanje kazni saj naj bi preiskava in obtožnica kršila mnoge zakone. Več o tem tu.

Ross in njegova mama, julij 2018.

FBI je v primeru Silk Road zasegel 144 336 BTC. Prodali so jih za 48 milijonov dolarjev. Danes bi za njih dobili skoraj pol milijarde dolarjev. 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.