Bitcoin Cash – 1 mesec po hard forku

15. novembra 2018 je Bitcoin Cash veriga doživela svoj prvi hard fork. Veriga se je razdelila na 2 dela, zato imamo sedaj 2 kovanca; Bitcoin Cash ABC (BCH) in Bitcoin Cash SV (BSV). Vsak tabor zagovarja druga načela. Na eni strani imamo Rogerja Vera in Bitmain, na drugi pa Craiga Wrighta in druščino.

Bitcoin Cash je zasnovan tako, da se vsakih 6 mesecev naredi večja nadgradnja software opreme; če se celotna skupnost (rudarji in programerji) strinja pri vseh odločitvah pride do soft forka. V primeru nasprotovanj lahko pride do razdelitve skupnosti in posledično tudi verige. To se je tudi zgodilo.

Trenutno favorita še ni. Oba kovanca sta na večini večjih kripto menjalnic kot je Binance in Coinbase. (Zanimivost, na Bitstampu je trenutno le Bitcoin Cash ABC)

Čeprav je v zadnjih tednih trg kriptovalut zaznamovala izredna volatilnost, veliki premiki so se dogajali tudi pri hash moči rudarjenja Bitcoin Casha imata BCH in BSV zelo podobno vrednost. Po razdelitvi verige je cena BCH bila na 260€, BSV pa 80€. Trenutno je razlika le borih 7€. BCH vrednost se giba pri 72€, BSV pa pri 65€.

Na uspešnost obeh kovancv bo verjetno najbolj vplivala njuna uporaba. Oba tabora svoja sredstva in vpliv uporabljata za predstavitev in širitev svojega favorita. Dejstvo ostaja, da je skupnost ponovno razdeljena kar na dolgi rok ni dobro za nikogar. Za neizkušene in ljudi, ki bodo v svet kriptovalut vstopili kasneje to pomeni še večjo zmedo. Propaganda obeh taborov je neprimerna in nezrela. Bitcoin Cash skupnost seje le zmedo ter strah in ni dober del kripto ekonomije.

Bitcoin ostaja Bitcoin.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.