J.P. Morgan predstavil svoj kovanec!

Ameriška banka J.P. Morgan je včeraj oznanila veliko novico. Ta mesec so namreč uvedli JPM Coin, digitalni kovanec za prenose denarja.

J.P. Morgan je prva ameriška banka, ki je ustvarila in uspešno testirala digitalni kovanec, ki predstavlja fiat valuto. JPM Coin temelji na tehnologiji veriženja blokov in omogoča instantne prenose plačil med institucionalnimi računi. 1 JPM Coin je enakovreden 1 ameriškemu dolarju. Po strankini oddaji naročila za prenos denarja k drugi stranki so kovanci takoj poslani in pripravljeni za dvig oziroma uporabo v ameriškemu dolarju.

Na preprost način pojasnjeno delovanje sistema.

Pri J.P. Morganu nameravajo izdati tudi druge kovance krite z ostalimi fiat valutami. Trenutno so še v fazi testiranja, kasneje pa bodo verjetno dodali večje valute kot so britanski funt in japonski yen.

Zanimivo je, da je celotna veriga transakcij dostopna le J.P. Morganu. Svoj blockchain so poimenovali Quorum, tehnologija, ki stoji za le tem pa ne bo odkrita nikjer.

Banka je na spletni strani objavila tudi stališče do tehnologije veriženja blokov (angleško “blockchain”) in kriptovalut, a le da so primerno kontrolirane in regulirane. Kot globalna banka verjamejo, da imajo posebno priložnost za primeren razvoj, ki bo nadzorovan s strani regulatorjev. Pravijo še, da so vedno verjeli v potencial, ki ga prinaša nova tehnologija.

Zaradi novosti in še mnogo potrebnega testiranja pravijo, da bo JPM Coin dostopen le njihovim institucionalnim strankam. Kovanec je trenutno narejen le za business-to-business (B2B) transakcije in v trenutno fazi sploh nimajo načrtov za množično uporabo oziroma dostopnost vsem strankam.

Transakcije niso dostopne vsem, JPM Coin pa je namenjen le institucionalnim strankam.

Na novico so se zanimivo odzvali z vseh strani sveta kriptovalut, največ oči se je usmerilo prav k Ripplu in kovancu XRP. CEO podjetja Ripple, Brad Garlinghouse, se je na Twitterju že oglasil in podal svoje mnenje.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.