Konec ICO manije?

Konec leta 2017 in predvsem skozi leto 2018 je beseda ICO navdušila vsakega kripto investitorja. Slišalo se je enostavno – izpolni KYC, sodeluj in si hitro prigrabi čimveč novih žetonov, te pa nato hitro prodaj ob izidu na prvi menjalnici. Skorajšni recept za zagotovljen zaslužek. Nato se je trg ohladil in jasno je postalo koliko je ura.

Medvedje so glasno začeli trkati na vrata, ICO projekti so počasi začeli toniti v pozabo. Veliko podjetij je ostalo brez denarja, žetoni so ostali brez vrednosti, skratka sanje o hitrem zaslužku so se končale.

Po poročilu Wall Street Journal, kjer so zbralu podatke s strani TokenData je v letu 2019, v prvi četrtini, ICO projektom uspelo zbrati le 105 milijonov evrov. Za primerjavo – ob enakem času lani so zbrali kar 6,15 milijard evrov, torej 58x več!

Na zgornji sliki je časovno obdobje od oktobra 2017- začetka hitre rasti Bitcoina (BTC) do novembra 2018. Interes javnosti je hudo padel.

Od 2500 projektov, ki jim je TokenData sledil od leta 2017 je uspešno zbralo denar le slaba polovica (45%), 15% vseh izdanih žetonov pa je sedaj nad ICO ceno.

Veliko zanimivejše bo spremljati razvoj STO ( Security Token Offering), kjer bodo projekti verjetno del svojega podjetja digitalizirali in ponudili investitorejm v obliki žetona, ki bo lahko služil kot dokaz lastništva podoben delnicam.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.