Kaj so kriptovalute?

Kaj so?
So digitalno sredstvo in delujejo kot sredstvo za izmenjavo – digitalni denar. Za zavarovanje finančnih transakcij, nadzorom nad ustvarjanjem dodatnih kovancev in preverjanjem prenosa sredstev uporabljajo kriptografijo – znanstveno vedo, ki se ukvarja z odkrivanjem in preučevanjem računalniških algoritmov in protokolov za učinkovito zaščito informacij. Primer: Enigma, šifrirni stroj uporabljen v 2. svetovni vojni.

S pomočjo blockchain tehnologije, kriptovalute za delovanje ne potrebujejo centralnega organa, npr. bank in podobnih finančnih institucij. Sistem deluje peer-to-peer, poganjamo ga uporabniki sami brez posrednikov. Za nemoteno delovanje in pomoč sistemu je potrebno imeti naloženo software opremo – denarnico, ki vse podatke na t.i. blockchainu beleži in potrjuje. To omrežje je praktično nemogoče uničiti in nihče ga nima v lasti.

Kriptovalute omogočajo hitra, skoraj takojšnja nakazila z zelo ugodnimi provizijami. Bančni sistemi za nakazila denarja potrebujejo več ur, dni in celo nekaj tednov, provizije pa so visoke. Banke lahko vaša sredstva zaradi kakršnegakoli suma tudi zamrznejo, za težave pa velikokrat ne odgovarjajo. Med prazniki in vikendi niso odprte medtem, ko lahko kriptovalute takoj pošljemo kadarkoli in komurkoli. Nad svojim denarjem imamo nadzor zgolj mi in prav to navdušuje tako veliko ljudi.