Kje hraniti kovance?

Ledger Nano S

Denarnica za kriptovalute mora biti enostavna za uporabo a hkrati dovolj varna, da nihče ne more sredstev na njej kakorkoli ukrasti. Pri podjetju Ledger so dosegli odlično kombinacijo obojega in hitro postali najpriljubljenejša izbira navdušencev kriptovalut. Njihov najbolj prodajan izdelek, Ledger Nano S, je za zgolj 59€ dostopen vsem, ki jim je varnost na prvem mestu in hkrati tehnološko tako dovršen, da je kraja nemogoča. Trenutno ima Ledger Nano S v lasti skoraj že skoraj 1,5 milijona ljudi!

Image result for ledger wallet nano s
Preprosta uporaba in varnost je glavna prednost Leger Nano S denarnice.

Ledger Nano S za Vas drži privatne ključe za vse denarnice, s katerih lahko dovolite transakcije kriptovalut, ki jih hranite. Kriptovalute so seveda zmeraj na blockchainu, naprava je zgolj posrednik s katerim dostopate do le teh. Za dostop si ob nastavitvi shranite 24 besed, s katerimi v primeru kraje ali izgube denarnice do sredstev dostopate z druge naprave. 

Naprava je za uporabo sila preprosta – enostavnost je za uporabnike ključnega pomena. Varna hramba kriptovalut za začetnike zna včasih biti težka in nepraktična, zato je dizajn še posebno prilagojen. Vsa dejanja so vidna na zaslonu, le ta pa potrdite z dvema gumboma. Heker bi tako moral za krajo imeti fizičen dostop do vaše naprave. Razvili so tudi aplikacijo Leger Live, ki jo na računalniku uporabljate za še lažjo uporabo pošiljanja in prejemanja kriptovalut ali pa zgolj za preverbo vašega stanja.

Ena izmed prednosti Ledger Nano S je raznovrstnost ponudbe kriptovalut. Ponuja več kot 1000 kovancev ali žetonov, seveda tudi najpomembnejše oziroma najpriljubljene kot so Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), XRP (XRP), Stellar (XLM), EOS (EOS) itd. Za celotni seznam kliknite tu. Konstantno dodajajo nove kovance in žetone in dokazujejo svojo resnost. Trenutno imate na eni napravi lahko največ 18 kovancev oziroma žetonov na enkrat. Po želji izbrišete aplikacije z denarnico, kovancev pri tem ne izgubite, po ponovni naložitvi so še zmeraj tam.

Ledger ima varnost na prvem mestu, zato so razvili BOLOS, patentiran sistem za varnost. Okoli vsake aplikacije oziroma denarnice na napravi naredi ščit, ki onemogoči uhajanje informacij kamorkoli. V napravi je tudi robusten čip, ki je imun na hekerske vdore, privatni ključ pa je varno shranjen v njegovi notranjosti. Naprava ne potrebuje baterij.

Kako začeti?

V škatli prejmete 1 denarnico, 1 USB kabel s katerim napravo priklopite z računalnikom, navodila za uporabo, listke za zapis 24 besed in obesek za ključe.

Vsebina paketa.

1. Po odprtju škatle se seznanite z denarnico. Levi gumb služi za premike v levo in gor, desni pa za premike v desno in dol. Funkcijo “enter” oziroma “potrdi” kliknete z dotikom na oba gumba hkrati. Vsa dejanja so vidna na zaslonu.

2. Napravo priklopite na računalnik in sledite navodilom. Ledger Vas bo poslal na uradno spletno stran. Naložiti si boste morali aplikacijo Ledger Live, ki služi kot vmesnik in s katero boste upravljali svoje kriptovalute. Tam si najprej nastavite vsaj 4-mestno (največ 8) PIN geslo. Zapomnite si ga, lahko ga tudi napišite in varno shranite!

3. Po nastavitvi PIN gesla Vam bo naprava povedala 24 besed oziroma “recovery phrase” s katerim lahko dostopate do svojih sredstev v primeru kraje/izgube naprave. Po zapisu Vas bo naprava preverila in vseh 24 besed boste morali fizično potrditi na napravi.

4. V Ledger Live aplikaciji imate na voljo ogromno kriptovalut. Izberite si želene in si naložite aplikacije. Nato si dodajte račun za želeno kriptovaluto. Pri vsakem pošiljanju najprej preverite naslov denarnice in ga fizično potrdite na napravi.

Image result for ledger live
Aplikacija Ledger Live

Denarnico in privatne ključe hranite ločeno ter na varnem mestu!

Ledger Nano S lahko kupite na uradni strani za 59€ (poštnina je zastonj). Poleg te denarnice imajo na voljo tudi 2 druga, nekoliko dražja modela.