Kje kupiti kriptovalute?

Kaj je Coinbase?
Coinbase je ena izmed najstarejših menjalnic v svetu kriptovalut. Brian Armstrong in Fred Ehrsam sta vrata uradno odprla že leta 2012, v svojih začetkih pa so prodajali le Bitcoin. Danes lahko tam poleg le tega, kupite in prodajate še Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH), Ethereum Classic (ETC), ZCash (ZEC), 0x (ZRX), Basic Attention Token (BAT) in stabilen kovanec, vezan na ameriški dolar,  USD Coin (USDC).

Coinbase je za uporabo zelo preprosta platforma in je odlična za vse začetnike. Ima odličen sloves in je med bolj zaupanimi menjalnicami kriptovalut. Poleg prodaje in nakupa kriptovalut posebej, nudijo še “Coinbase Bundle”, s katerim z enim klikom kupite 5 kriptovalut hkrati in spominja na nekakšen kripto sklad.


Na platformi lahko spremljate tudi gibanja cen mnogih kriptovalut.

Svoje prve kriptovalute lahko kupite s Paypalom, kreditno kartico VISA ali MasterCard in prek SEPA nakazila. Odločitev je Vaša, najpreprostejši in najhitrejši način je seveda s kreditno kartico, boste pa pri tem plačali 3.99% provizije. SEPA nakazilo je zastonj oziroma toliko kot zaračuna Vaša banka, bo pa za nakazilo denarja trajalo od 1 do 3 dni.

V kolikor se registrirate preko mojega linka, bova pri nakupu kriptovalut nad 87€ oba prejela 8€ v Bitcoinu. Lepa dobrodošlica, kajne? 🙂

Kako torej začeti?

1. Pojdite na spletno stran Coinbase. V desnem zgornjem kotu boste našli gumb “Get Started”. Kliknite ga.

2. Vpišite svoje ime, priimek, email naslov in geslo. Izberite močno geslo in si ga zapomnite. Nato potrdite “Nisem robot” test in odkljukajte, da se strinjate z uporabniškim dogovorom in politiko varstva zasebnosti.

3. Nato odprite email, kjer boste prejeli link na katerega kliknite. Tako boste svoj račun potrdili.

4. Link Vas bo popeljal na spletno stran, kjer morate vpisati telefonsko številko in tako zavarovati svoj račun. Po sms sporočilu, ki ni plačljiv, Vam bodo poslali kratko geslo s katerim se boste vpisali v račun.

Uspelo Vam je odpreti račun na svoji prvi borzi kriptovalut! Dobrodošli na krovu!

Kako kupiti prve kriptovalute?

Za nakup BTC in ostalih kovancev boste na Coinbase-u morali prestati verifikacijo računa. Le tako lahko namreč svoj bančni račun povežete s platformo in nakažete denar.

Proces je dokaj preprost.

Uporabite lahko tudi kreditno kartico, postopek pa je podoben spletnemu nakupovanju. Vedeti morate, da pri nakupu z kreditno kartico provizija na transakcijo stane 3.99% (Podobno visoko provizijo imajo tudi bitcoin bankomati kot je npr. Bitnik, ki zahteva 4.99%). Za nakup vreden 100€ boste torej plačali 3.99€ provizije. Pri večjih nakupih se Vam torej bolj splača uporaba SEPA nakazila.

Image result for buying bitcoin on coinbase credit card
Z nakup lahko uporabite kreditno kartico.

Hramba novo pridobljenih kriptovalut na menjalnici ni priporočljiva, saj privatnih ključev do denarnice nimate v lasti vi. Prosimo, da si ogledate še poglavje Denarnice, kjer boste izvedeli več o varni hrambi.