Splošno

Denarnice za kriptovalute vam shranijo zasebni ključ, s katerim dostopate do svojih sredstev in z njimi potrjujete transakcije. Delujejo podobno kot vaš bančni račun. Kripto denarnica fizično ne shranjuje vaših kriptovalut, ampak varuje in vsebuje podatke o stanju vašega računa. Zasebni ključ, ki si ga nujno morate zapisati in varno shraniti vam omogoča dostop do vseh sredstev, ki jih hranite v denarnici. Če izgubite ključ, potem žal izgubite dostop do svojih sredstev. Nekatere denarnice Vam namesto privatnega ključa, ki je sicer zelo dolg in sestavljen iz več 10 črk in številk, naredijo 12 ali 24 naključnih besed, ki delujejo kot privatni ključ. Nujno si jih morate shraniti!

Privatni ključi Vas varujejo pred vdori.

Denarnice delimo v 2 glavni skupini in sicer: 

Hladne denarnice – veljajo za bolj varne in so priporočljive za shranjevanje večjih količin kriptovalut in za dolgoročno shranjevanje le teh. Ime nam pove, da niso povezane z internetom, tako, da je dostop do le teh ljudem, ki vam želijo škodovati bistveno težji. Veliko menjalnic, ki na varnost dajo nekoliko več uporabljajo za del sredstev svojih uporabnikov takšne denarnice.

Vroče denarnice – veljajo za bolj primerne ljudem, ki pogosto dostopajo do svojih sredstev, trgujejo dnevno, kupujejo v trgovinah itd. Ime nam pove, da so povezane z internetom. Pri uporabi moramo biti previdni, še posebej pri spletnih denarnicah, kjer je naslov vedno treba preveriti. Primer: myetherwallet.com – hekerji so malce spremenili naslov spletnega mesta (t.i. phising) in ukradli večje količine kriptovalut. Predlagamo, da si spletne strani, ki ponujajo dostop do vaših kriptovalut shranite med zaznamke.


Glede na potrebe posameznika se je razvilo veliko število različnih denarnic – mobilne, namizne, spletne, papirnate in “hardware” – fizične denarnice. Predlagam slednje, t.i hardware denarnice, s katerimi je vse transakcije treba fizično potrditi s klikom na gumb ter vnosom PIN kode (opcijsko) in veljajo za ene izmed najvarnejših opcij. Spadajo pod hladne denarnice. Med najbolj uporabljenimi sta TREZOR One in Ledger Nano S. Omogočata vam shrambo več različnih kriptovalut (Ledger nano S jih ima prek 1000!) in sta relativno preprosti za uporabo. Uporabljata napredne tehnične mehanizme, katere neprestano izboljšujejo, za ljudi, ki te napake sporočijo pa imajo tudi nagradni sklad.

Kako začeti z Ledger Nano S in kaj sploh je?